2015. április 22., szerda

A majdnem utolsó…

Megint azzal a szóval kell kezdenem, hogy: Hihetetlen… Hihetetlen, de szinte vége… Már csak a vizsga választ el attól, hogy elengedjük egymást. Ti, akik végigkövettétek az elmúlt kilenc hónapot, láthattátok, milyen kemény munka, mennyi idő és energia áramlott keresztül a sok-sok emberen… Hogy milyen hosszú út vezetett el eddig. Eddig, ami nem más, mint az utolsó tanítással-tanulással telt hétvége.

A kommunikáció
Ez a két napot, a két legfontosabb emberrel tölthettük, Andival és Jancsival, ezúttal a kommunikáció, a time-menedzsment, a vallások, és a csakrák kerültek terítékre. A délelőttöt Jancsi vezényelte – aki még mindig nem nyerte el - méltatlanul – az Oscar díjat a különböző előadásaival, ám mostani alkalommal pár trükkjét leleplezte (így vedd komolyan, csakúgy, mint a pontosságát :D) Najó, nem szekálom tovább, mindketten csodálatosak, ezeket csak azért osztom meg a világhálóval, hogy lássátok, ők is emberek. J
Visszatérve: Jancsi előadásai olyanok, amitől csak nézel, hallgatod, és ámulsz. Pontosan tudja, mikor, milyen hangsúllyal kell, és mit- mondania, hogy éppen milyen kép fog ütni, milyen videót kell levetítenie, hova ül/áll, mikor dob be egy vicces sztorit, és mikor érint meg, mikor adja át a mondandója lényegét. Zseniális forma, és ezt tudja is.

A lényeg, hogy mindezt pontokba szedve megosztotta velünk, hogy az élet különböző területein a lehető legjobb, és tudatos reakciót adhassunk. Amire tehát érdemes figyelni (többek között, hogy pontos legyek):
  • -          Keresztnév (jegyzed meg, és beszélgetés alkalmával néha mondd, hogy tudja a másik fél, hogy minden figyelmed az övé)
  • -          Őszintén méltasd, indoklással! Nem csak azt mondjuk, hogy csinos vagy, hanem: Jól áll ez a nyaklánc, mert egészen feldobja a ruhádat, színessé varázsolja a kinézeted.
  • -          Hagyd, hogy beszéljen, beszéltesd, hogy régi ismerősként köszönjetek el, mert ezt társítja Hozzád a későbbiekben.
  • -          Nem ellenkezünk, és mindig magasztaljuk az elért eredményeket. Sosem vagyunk jobbak, többek, mint a másik. Nem hazudunk, csak nem kell felhívni erre a figyelmet.
  • -          Három „IGEN”, - Ugye a Ti cégeteknek is az a legfontosabb, hogy a munka időben kész legyen, határidőre? – Ugye, Te is azért dolgozol, hogy mindez a lehető legjobban sikerüljön? – Látom, rengeteget tettél azért, hogy ez a projekt sikerrel záruljon, jól gondolom? – Ezzel már egy síkon érzi magát Veled, tehát megint pozitív érzetet társítanak Hozzád.

Prezentáció és Time-menedzsment
Ha már beszélsz, rendszerint az is előfordul, hogy elő kell adnod vállalkozásoknál pláne, ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy mi-mindenre kell odafigyelned:
Legyen humoros, vicces, legyél szakértője a témának (hiszen ettől lesz hiteles), építs kapcsolatot a közönségeddel, tudd, kik ülnek ott, milyen problémájukra tudod a megoldást, kérdezz, dobj be esetleg sztorikat, amitől emberinek érzik az előadást, halk beszéddel érintsd meg őket, és add át az üzeneted, amit többször is elismételsz, és persze a prezentációdban NEM diamentumokra kíváncsiak, úgyhogy ne terheld le őket szövegből avanzsált képekkel, hanem 2-3 dolognál több ne legyen egy dián (ergó egy kép, amin van szöveg, már két dolog, és ugye ez az, amikor a kép maga a dia, nem még a plusz háttér), és ezek kombinációját úgy alkosd meg, hogy végig fent tartod a figyelmed, és még az üzenetedre is emlékeznek. Ugye Mindenki figyelt, és megjegyzett mindent? :)

Csöppet összetett egy előadás készítése, és az arra való felkészülés.

A találkozók, beszélgetések – legyen az üzleti, vagy magánjellegű, óhatatlanul magukkal hozzák a legfontosabb kérdés: Na jó, de mindezt mégis MIKOR és HOGYAN lehet jól összeszervezni? Erre is igyekezett Jancsi válaszolni: Egy jó time-menedzsmenttel, köznyelven: időbeosztással. Állíts sorrendet: Mit csinálsz, és mit szeretnél csinálni (egy oszlopba), és rangsorolj! Nagyon fontos, Fontos, Nem fontos és Egyéb kategóriákat hozz létre, majd a kategóriákon belül is rangsorolj. Aztán jelöld, melyik igényli a Te személyes jelenléted. Amik nem, azok közül mi az, amit kiszervezhetsz (outsourcing)? A többi kuka. Így tényleg azon tevékenységek maradnak meg, amelyekre időt szánsz. S ha ez megvan, akkor jöhet a szigorúan digitális naptár feltöltése. Szeretjük a papír alapú dolgokat, de ott módosítani, esetleg szinkronizálni több eseménnyel, naptárral már körülményes, vagy eleve nem lehetséges.  Még fontos: MINDIG bruttó idővel számolj! Vagyis edzésnél az oda-visszaút és az átöltözés, zuhany is beletartozik!  Ezek alapján, ha megvan minden, akkor először a Nagyon fontos, majd a fontos, és ha van még hely, akkor a nem fontos kategóriákat SORRENDBEN szépen feltöltöd. Valószínűleg a Nagyon fontos és Fontos kategóriánál be is telik a naptár.
Ööö, igen, ezt így mind szombatra. És még levezetésképp öt vallás: kereszténység, iszlám-muszlin, buddhizmus, zsidó hitvallás és  a szcientológia alapjaival, és csodálatos zenei világával is megismerkedhettünk Andiék által.


A vasárnap
Egy alvásnyi idővel később már ismét, ezúttal az utolsó reggelt töltöttük együtt. Mivel előző nap rengeteget okosodtunk, vasárnapra a csakrák maradtak, mint témakör. Hét csakra, hét-szín-világ, melyek mind-mind fontosak az ember életében, minden területnek, s minden életszakasznak jelentése van. Bocsi, de nem fogom felsorolni, mert Google mindenki jó barátja, de az bizonyos, én kevesebbet tudtam a csakrákról, energia-életközpontokról, és igazán hasznos nap volt. Amikor végigértünk mindegyik jellemzőjén (milyen területekre van hatással, milyen betegségeket okozhat az energia elakadása, mire érdemes figyelni), egy meditációt tartott nekünk Andi és Jancsi, amely mind a hetet beindította, mozgásba lendítette, helyére billentette (?); nem is tudom, valahogy mind találó kifejezés. Csodálatos élmény volt megtapasztalni, átérezni, olyan igazi élet-öröm töltött el mindannyiunkat.


Aztán meg rohanás, és szinte csak rádöbbenünk a gép előtt ülve, hogy vége. Van egy vizsgafelkészítő, meg a vizsganap, és ennyi (na jó, meg az ezt követő együttlétnek álcázott buli :) ), de hogy utána mehetünk bele a világba. És bár itt leszünk egymásnak, meg Andiék is nekünk, azért az valahogy már nem ugyanaz, nem a tanfolyam keretein belül történik, és ugye ez az egész lényege:

Hogy tudatosan, figyelemmel, jelenlétben tegyél, élj…


-          Máté Brigi -


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése